top of page

La 17.6. klo 15.00 Sahalahden kirkko                   

 

Vuodenaikojen vallassa

 

Heinrich Ignas Franz Bieber (1644-1704): Mysteerisonaatti nro 1 “The Annunciation”

​

C.P.E. Bach (1714-1718): Gambasonaatti C-duuri Wq 136

​

C.P.E. Bach (1714-1718): Presto in C Minor                    

 

John Dowland (1562-1626): Flow my tears  

                 

Rune Tonsgaard Sørensen (1983- ): Shine You No More            

​

-----

​

Imogen Holst (1907-1984): Fall of the Leaf            

​

Antonio Vivaldi (1678-1741): Talvi

​

Jean-Philippe Rameau (1683-1764): Le Rappel des Oiseaux 

​

Antonio Vivaldi (1678-1741): Kesä

​

Tami Pohjola, viulu (soolot)

Anna Husgafvel, viulu

Einari Liikkanen, viulu

Hanna Parviainen, viulu

Saana Parviainen, viulu

Hanna Pakkala, alttoviulu

Elina Heikkinen, alttoviulu

Beata Antikainen, sello

Heidi Rahkonen, kontrabasso

Jouko Laivuori, cembalo

​

Lauantain iltapäiväkonsertissa Sahalahden kirkossa on luvassa musiikillinen aikamatka vuodenaikojen inspiroimana. Vuodenajat vaikuttavat kaikkeen ja kaikkiin enemmän kun usein tiedostammekaan. Ne vaikuttavat tutkitusti ihmisten tunteisiin ja sosiaaliseen elämään. Kielteiset tunteet vaimenevat kesäisin, kun taas vuodenajoittain vaihteleva ahdistuneisuus on yleisimmillään talven pimeinä kuukausina. Musiikilla on parhaimmillaan ihmisten tunteisiin samankaltainen valta. 

 

Barokkimusiikki on täynnä tunnetiloja kuvaavia affekteja, joita tuo esiin osuvasti muun muassa aikansa suurimman viuluvirtuoosin ja säveltäjän Heinrich Ignaz Franz von Biberin 16 Mysteerisonaattia. Sonaatit kuuluvat barokin viulukirjallisuuden merkittävimpiin teoksiin. Joka sonaatti on eri sävellajissa ja lähes jokaisessa pitää käyttää myös scordaturaa eli poikkeavaa viritystä. Kuhunkin sävellajiin on kiinnitetty oma affektinsa eli tunnetilansa. Konsertissa kuultava ensimmäinen osa The Annunciation (ilmoitus) sekä sarjan viimeinen ja ehkä se kuuluisin osa Passacaglia soitetaan kuitenkin normaalivirityksellä.

 

Kuuluisan isänsä jalanjälissä kulkenutta C.P.E. Bachia pidetään yhtenä varhaisimmista klassismisin edustajista. Hän sävelsi isänsä tavoin kolme Gambasonaattia, joista konsertissa kuullaan Sonaatti Wq. 136. C-duuri. Kolmiosainen teos kuullaan konsertissa gamban sijaan alttoviululla. Teoksen esitys kuullaan modenin alttoviulunsoiton lisäksi barokkimusiikkiin vihkiytyneen Sahalahdella nuoruutensa viettäneen Hanna Pakkalan ja Radion sinfoniaorkesterin kosketinsoittajan Jouko Laivuoren yhteistyönä. C.P.E. Bachin Presto on alunperin pianoteos, josta kuullaan Sahalahdella hyvin erilainen versio. 

 

1500- ja 1600-luvun vaihteessa elänyt John Dowland oli englantilainen renesanssisäveltäjä, luutisti ja laulaja. Hän on tänä päivänä tunnettu erityisesti melankolisista luuttulauluistaan, joista Flow my tears lienee se tunnetuin. Laulusta on tehty lukuisia eri versioita ja melodiaa on lainattu moniin teoksiin. Siitä inspiroitui niin ikään Danish String Quartetin viulisti Rune Tonsgard Sørensen, joka laulua kuuneltuaan sävelsi Shine You No More -kappaleen ja käytti kappaleen C-osassa Dowlandilta lainattua sointukulkua. Dowlandin surumielisyyden vaihtuessa Shine You No Moren kansanmusiikilliseen riemuun, palaa mieliin se tunne kun pimeän talven jälkeen koittaa viimein valoisampi aika ja kaikki tuntuu taas elämässä järjestyvän. 

 

Konsertin jälkipuolella kuullaan neljää eri vuodenaikaa kuvaava kokonaisuus, jossa Vivaldin Vuodenaikojen Talvi ja Kesä -osat saavat seurakseen Imogen Holstin syksyisen soolosellolle säveltämän Fall of the Leaf  ja kevättä ilmentämään valitun Jean-Philippe Rameaun Le Rappel des Oiseaux (Lintujen kutsu) -teoksen.

bottom of page