top of page

Pe 16.6. klo 19.00 Kangasala-talo

 

Tears in the Wilderness
 

Ludovico Einaudi (1955- ): Elegy for The Arctic            

Aulis Sallinen (1935- ): The Sea of Peace op. 108                     

Claude Debussy (1862-1918): La Mer (sov. pianotriolle Sally Beamish)                

-----

Arttu Nieminen (1981-): Tears in the Wilderness -videotaideteos (kesto n. 30min) (ensiesitys)

 

Musiikkia säveltäjiltä Philip Glass, Òlafur Arnalds, Missy Mazzoli ja Max Richter.

 

Ossi Tanner, piano

Helmi Malmgren, klarinetti

Tami Pohjola, viulu

Anna Husgafvel, viulu

Hanna Parviainen, viulu

Hanna Pakkala, alttoviulu

Elina Heikkinen, alttoviulu

Jussi Vähälä, sello

Beata Antikainen, sello

Heidi Rahkonen, kontrabasso

Perjantain iltakonsertissa syvennytään arktiseen luontoon, meriin ja metsiin. Avausnumerona kuullaan Ludovico Einaudin lyhyt pianoteos Elegy for the Arctic, joka sävellettiin herättämään tietoisuutta napajäätiköiden tilanteesta. Säveltäjä teki teoksesta Greenpeacen kanssa yhteistyössä laajasti huomiota herättäneen musiikkivideon, jossa hän itse soitti teoksen Svalbard-jäätikön edessä Norjassa. 

 

87 vuotta tänä vuonna täyttävä säveltäjämestari Aulis Sallinen on kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia klassisen musiikin säveltäjiä. Sallinen on suuri luonnonystävä ja hän on kirjoittanut paljon luonnonsuojelun ja eläinten oikeuksien merkityksestä. Yksi hänelle erityisen rakas paikka on Kemiön saaristo, jossa hän on viettänyt kesänsä jo kymmenien vuosien ajan. Koko Kemiönsaaren alue, sen rikas linnusto, kauriit, hirvet, jänikset ja muut eläimet ja kasvit ovat tulleet hänelle tutuiksi ja antaneet inspiraatiota elämään ja työhön. Sallinen on viettänyt sävellystyön ohella paljon aikaa kalastamalla, sienestämällä ja metsässä samoilemalla. Sallinen  tunnetaan erityisesti oopperoistaan, mutta tuotantoon mahtuu myös ilahduttavan paljon kamarimusiikkia. Klarinettikvartetto The Sea of Peace op. 108 on Sallisen kamarimusiikkiteoksista uusimpia. Se kantaesitettiin Naantalin musiikkijuhlilla 2017. Teoksen sävellysvuonna hän kertoi Helsingin sanomille (HS. 7.7.2017): ”Nuottien sommitteleminen on kuin hengittämistä kaikkien näiden vuosikymmenten työn jälkeenkin.” ”Voisin lopettaakin jo, mutta enköhän syksyllä taas sävellä jotakin.

 

Konsertin alkupuolen pääteoksena kuullaan Claude Debussyn mestariteos La Mer, jonka on sovittanut pianotriolle Sally Beamish. Kun Trio Apachesin pianisti Ashley Wass ehdotti Beamishille La Merin sovittamista, ensimmäinen reaktio oli kohtelias naurahdus ja puolihuvittunut ”ei”. Pitkän suostuttelun jälkeen Beamish kuitenkin tarttui tähän hulluun ideaan, josta lopulta kehkeytyi pitkä mutta antoisa sovitusprosessi. Hän kertoo myöhemmin, että on todella iloinen että lopulta suostui Wassin ehdotukseen. Beamishin käsissä teoksesta tulee ihan uudenlainen. Ehkäpä tästä teoksesta saamme vähän lohtua siihen, ettei Debussy nuoruuden kokeilun jälkeen kirjoittanut enää toista pianotrioa, jossa olisi kuulunut Debussyn myöhemmällä iällä jalostunut ja tunnistettava sävelkieli. 

Konsertin toisella puoliskolla nähdään festivaalin tilausteos, rovaniemeläisen mediataiteilja Arttu Niemisen videoteos Tears in the Wilderness. Niemisen töiden lähtökohtana on arktinen luonto, jota hän kuvaa omintakeisella symmetrialla ja horisontilla leikittelevällä muotokielellään. Festivaalilla ensiesityksensä saava kokonaisuus yhdistää Arttu Niemisen videotaidetta minimalistiseen livenä soitettuun musiikkiin. Festivaalin taiteilijat tulkitsevat teoksia mm. Philip Glassilta, Òlafur Arnaldsilta, Missy Mazzolilta ja Max Richteriltä

 

”Arvoituksellinen metsä huokuu tässä ajassa kadoksissa olevaa ikiaikaista viisautta. Tykkypuumetsän mystiset, ikivanhat aihkit, avohakkuiden jäljiltä löytyvät harvat erämaat ja raadollisilla paikoilla sinnittelevät puut hengittävät muutosvoimaa. Teoksen keskiössä on luontokato ja vielä jäljellä oleva pyhä luonto. Kokonaisuus pyrkii eheyttämään haurasta luontoyhteyttämme. Se hengittää kapitalismikritiikin ja ilmastomuutoksen äärellä paremman huomisen puolesta.”

 

- Arttu Nieminen

 

Konsertin tuotoista 10% lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle Suomen uhanalaisten metsien suojelemiseksi. 

Lift up your voices liekehtivä pensas.jpg

Kuva: Arttu Nieminen

bottom of page