
Pe 16.6. klo 19.00 Kangasala-talo
Tears in the Wilderness
Ludovico Einaudi (1955- ): Elegy for The Arctic
Aulis Sallinen (1935- ): The Sea of Peace op. 108
Claude Debussy (1862-1918): La Mer (sov. pianotriolle Sally Beamish)
-----
Arttu Nieminen (1981-): Tears in the Wilderness -videotaideteos (kesto n. 30min) (ensiesitys)
Musiikkia säveltäjiltä Philip Glass, Òlafur Arnalds, Missy Mazzoli ja Max Richter.
Ossi Tanner, piano
Helmi Malmgren, klarinetti
Tami Pohjola, viulu
Anna Husgafvel, viulu
Hanna Parviainen, viulu
Hanna Pakkala, alttoviulu
Elina Heikkinen, alttoviulu
Jussi Vähälä, sello
Beata Antikainen, sello
Heidi Rahkonen, kontrabasso
Perjantain iltakonsertissa syvennytään arktiseen luontoon, meriin ja metsiin. Avausnumerona kuullaan Ludovico Einaudin lyhyt pianoteos Elegy for the Arctic, joka sävellettiin herättämään tietoisuutta napajäätiköiden tilanteesta. Säveltäjä teki teoksesta Greenpeacen kanssa yhteistyössä laajasti huomiota herättäneen musiikkivideon, jossa hän itse soitti teoksen Svalbard-jäätikön edessä Norjassa.
87 vuotta tänä vuonna täyttävä säveltäjämestari Aulis Sallinen on kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia klassisen musiikin säveltäjiä. Sallinen on suuri luonnonystävä ja hän on kirjoittanut paljon luonnonsuojelun ja eläinten oikeuksien merkityksestä. Yksi hänelle erityisen rakas paikka on Kemiön saaristo, jossa hän on viettänyt kesänsä jo kymmenien vuosien ajan. Koko Kemiönsaaren alue, sen rikas linnusto, kauriit, hirvet, jänikset ja muut eläimet ja kasvit ovat tulleet hänelle tutuiksi ja antaneet inspiraatiota elämään ja työhön. Sallinen on viettänyt sävellystyön ohella paljon aikaa kalastamalla, sienestämällä ja metsässä samoilemalla. Sallinen tunnetaan erityisesti oopperoistaan, mutta tuotantoon mahtuu myös ilahduttavan paljon kamarimusiikkia. Klarinettikvartetto The Sea of Peace op. 108 on Sallisen kamarimusiikkiteoksista uusimpia. Se kantaesitettiin Naantalin musiikkijuhlilla 2017. Teoksen sävellysvuonna hän kertoi Helsingin sanomille (HS. 7.7.2017): ”Nuottien sommitteleminen on kuin hengittämistä kaikkien näiden vuosikymmenten työn jälkeenkin.” ”Voisin lopettaakin jo, mutta enköhän syksyllä taas sävellä jotakin.”
Konsertin alkupuolen pääteoksena kuullaan Claude Debussyn mestariteos La Mer, jonka on sovittanut pianotriolle Sally Beamish. Kun Trio Apachesin pianisti Ashley Wass ehdotti Beamishille La Merin sovittamista, ensimmäinen reaktio oli kohtelias naurahdus ja puolihuvittunut ”ei”. Pitkän suostuttelun jälkeen Beamish kuitenkin tarttui tähän hulluun ideaan, josta lopulta kehkeytyi pitkä mutta antoisa sovitusprosessi. Hän kertoo myöhemmin, että on todella iloinen että lopulta suostui Wassin ehdotukseen. Beamishin käsissä teoksesta tulee ihan uudenlainen. Ehkäpä tästä teoksesta saamme vähän lohtua siihen, ettei Debussy nuoruuden kokeilun jälkeen kirjoittanut enää toista pianotrioa, jossa olisi kuulunut Debussyn myöhemmällä iällä jalostunut ja tunnistettava sävelkieli.
Konsertin toisella puoliskolla nähdään festivaalin tilausteos, rovaniemeläisen mediataiteilja Arttu Niemisen videoteos Tears in the Wilderness. Niemisen töiden lähtökohtana on arktinen luonto, jota hän kuvaa omintakeisella symmetrialla ja horisontilla leikittelevällä muotokielellään. Festivaalilla ensiesityksensä saava kokonaisuus yhdistää Arttu Niemisen videotaidetta minimalistiseen livenä soitettuun musiikkiin. Festivaalin taiteilijat tulkitsevat teoksia mm. Philip Glassilta, Òlafur Arnaldsilta, Missy Mazzolilta ja Max Richteriltä.
”Arvoituksellinen metsä huokuu tässä ajassa kadoksissa olevaa ikiaikaista viisautta. Tykkypuumetsän mystiset, ikivanhat aihkit, avohakkuiden jäljiltä löytyvät harvat erämaat ja raadollisilla paikoilla sinnittelevät puut hengittävät muutosvoimaa. Teoksen keskiössä on luontokato ja vielä jäljellä oleva pyhä luonto. Kokonaisuus pyrkii eheyttämään haurasta luontoyhteyttämme. Se hengittää kapitalismikritiikin ja ilmastomuutoksen äärellä paremman huomisen puolesta.”
- Arttu Nieminen
Konsertin tuotoista 10% lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle Suomen uhanalaisten metsien suojelemiseksi.
