top of page
JUHO ALAKÄRPPÄ

Simolaissyntyisen Juho Alakärpän soittoa on kuultu laajasti kotimaassa, esim. Helsingin juhlaviikoilla, Espoon Urkuyö- ja aaria -festivaalilla, Rauma Festivossa, Mikkelin musiikkijuhlilla, Kangasniemen musiikkiviikoilla ja Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinin filharmoniassa, Itävallan kulttuurifoorumissa New Yorkissa, Oxford Lieder, sekä Oxford Arts –festivaaleilla ja Oslon oopperan lied-konserttisarjassa.

 

Juho opiskeli pianomusiikkia, kamarimusiikkia ja Lied-musiikkia Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, Kölnin ja Münchenin musiikkikorkeakouluissa sekä Wienin musiikkiyliopistossa. Hänen opettajiaan ovat olleet professorit Liisa Pohjola, Ulrich Rademacher ja Charles Spencer sekä etenkin Lied-musiikin parissa Heikki Pellinen, Ilmo Ranta ja Gerold Huber. 

 

Juho on saanut tehdä yhteistyötä useiden menestyneiden suomalaisten ja ulkomaalaisten laulajien kanssa. Hänen lied-pianisminsa on palkittu moneen otteeseen, mm. ensimmäisellä palkinnolla Poleenin lied-pianistikilpailussa sekä ulkomailla tunnustuksella duo-työskentelystä yhdessä baritoni Aarne Pelkosen kanssa kansainvälisessa Das Lied -kilpailussa Berliinissä ja lied-duo-kilpailussa Enschedessä, Alankomaissa. Hän on nauhoittanut lauluja Suomen Yleisradiolle vuodesta 2010 alkaen ja soittanut cd-produktioissa mm. Tauno Pylkkäsen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan, Claude Debussyn ja Gösta Nystroemin lauluja. Hiljattain päättyneellä apurahakaudella Juho on esiintynyt myös runsaasti kamarimuusikkona erilaisissa kokoonpanoissa.

 

Muusikon töidensä lisäksi Alakärppä työskentelee Centria-ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksessa säestyksen ja kamarimusiikin lehtorina ja on aiemmin opettanut Lied-duoja myös mm. Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Hän on Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen ja toimi Helsingissä yhdistyksen syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa järjestämän, Lied-musiikkiin keskittyvän Laulun valo -festivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Aarne Pelkosen kanssa.

bottom of page