top of page

Pe 17.6. klo 15 Kuhmalahden kirkko

Kunnioitus

Joseph Haydn (1732-1809): Jousikvartetto op. 20 nro 4, D- duuri

 

Sally Beamish (1956- ): Jousikvartetto nro 2: Opus California

 

W.A. Mozart (1756-1791): Jousikvartetto nro 15, d-molli

 

 

Nome -kvartetti:

 

Elina Päkkilä, viulu

Oskari Eirola, viulu

Elina Heikkinen, alttoviulu

Liina-Mari Raivola, sello

Kuhmalahden kirkon konsertissa esittelyvuoron saavat musiikinhistorian ehkä tunnetuimmat ystävykset: Joseph Haydn ja W.A. Mozart. Tämän kaksikon suhde oli äärimmäisen lämmin ja kunnioittava. Heidän ystävyyssuhteensa käy ilmi muun muassa lukuisista jäljelle jääneistä kirjeistä, joista huokuu molemminpuolinen kunnioitus ja aito ilo toisen menestyksestä. Haydnin ja Mozartin tapaamisista on sen sijaan vain vähän tarkkoja tietoja. Nuoren ja vanhan mestarin arvellaan tavanneen toisensa ensi kertaa Wienin säveltaiteilijaseuran soittajaisissa joulun 1783 tienoilla. On varmaa, että he kohtasivat toisensa ainakin seuraavana vuonna jousikvartetti-illassa, jossa Haydn toimi primaksena ja Mozart soitti alttoviulua. On mahdollista, että muutkin tapaamiset liittyivät kvartettisoiton iloihin.

 

”Jousikvarteton isä” Joseph Haydn inspiroi kuuden kvarteton sarjalla op.20 nuorta 17-vuotiasta Mozartia kirjoittamaan ensimmäiset kvartettonsa. Mozartin myöhemmin vuosina 1782-85 kirjoittamat niin kutsutut Haydn-kvartetot Mozart omistikin ”rakkaalle ystävälleen” Haydnille. 

Konsertissa kuullaan myös brittiläisen Sally Beamishin Jousikvartetto nro 2 Opus California, joka on saanut inspiraationsa kolmannen merkittävän jousikvartettisäveltäjän eli Beethovenin musiikista. Teos perustuu Beethovenin kvartettoon op. 18/4 c-molli. 

 

Nome-kvartetti on nuorista ammattilaisista koostuva yhtye, joka on viime vuosina ottanut yhä tukevampaa jalansijaa Suomen kvartettikentällä. Kokoonpano on tullut tutuksi paitsi pääkaupunkiseutua elävöittävien kamarimusiikkisarjojen vieraana, myös muualla Suomessa toimivien festivaalien esiintyjänä. Erityisesti kesän 2019 onnistunut ensiesiintyminen kansainvälisestikin tunnetulla Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalilla toi Nome-kvartetin yhä laajemman kamarimusiikkiyleisön tietoisuuteen. 

bottom of page