top of page
KASMIR UUSITUPA

Sveitsin kansainvälisessä Menuhin-akatemiassa (IMMA) opiskeleva Kasmir Uusitupa on yksi maamme monipuolisimmista nuorista viulisteista. Tähän ovat vaikuttaneet hänen perhetaustansa kansanmusiikin parissa sekä jo nuorella iällä aloitettu aktiivinen orkesteri- ja kamarimusisointi.

 

Uusitupa vierailee säännöllisesti maamme johtavissa orkestereissa niin solisti-, kuin konserttimestaritehtävissä. Kesäisin hän esiintyy kamarimusiikkifestivaaleilla, ja hänen Borea-jousikvartetti valittiin Kuhmon kamarimusiikin residenssikvartetiksi vuonna 2017. Aktiivinen kvartettisoitto on kuitenkin jäänyt tauolle.

 

Uusituvan tärkeimpiin pidempiaikaisiin opettajiin kuuluvat Oleg Kaskiv, Kaija Saarikettu, Paavo Pohjola sekä Lauri Untamala. Lisäksi häntä ovat opettaneet mm. Maxim Vengerov, Renaud Capuçon, Olivier Charlier ja Antti Tikkanen. Uusitupa on myös täydentänyt musiikinopintojaan Jorma Panulan kapellimestariluokalla.

 

Kasmir Uusitupa on palkittu Kuopion viulukilpailussa 2015, Anja Ignatius viulukilpailussa 2013 sekä Martti Pokelan nimeä kantavalla ”Vuoden nuori uusimaalainen pelimanni” -kiertopalkinnolla vuosina 2005 ja 2006. Uusituvan kehitystä ovat tukeneet Pro Musica -säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Martin Wegelius-säätiö sekä Vilho ja Lahja Koposen säätiö. 

 

Kasmir Uusituvalla on käytössään Spiritus Sorsana -arvoviulu (~1700), Suomen Kulttuurirahaston ystävällisesti lainaamana.

Kuva: Tuomas Tenkanen

bottom of page