top of page
KAMUS-KVARTETTI

Terhi Paldanius, 1.viulu
Jukka Untamala, 2.viulu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Petja Kainulainen, sello

"Kamus on yhteen hitsautunut kokoonpano, jonka yksilöissä on persoonallista säteilyvoimaa.” -Helsingin Sanomat 9.10.2014


Paikkansa Suomen musiikkielämän huipulla vakiinnuttanut Kamus viettää syksyllä 2022 kaksikymmenvuotisjuhliaan. 20 vuotta samana kokoonpanona yhdessä työskennellyt, vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaava kvartetti on viime vuosina suunnannut myös kansainvälisille lavoille. Matkat ovat sisältäneet kiertueita ja konserttimatkoja Meksikoon, Belgiaan, Englantiin, Ruotsiin, ja Hollantiin, joukossa mm. menestyksekäs debyytti Amsterdamin Concertgebouw’ssa. Viime vuosien levytykset ovat myös keränneet laajaa kiitosta - ”Homunculus” -levy palkittiin EMMA- palkinnolla vuoden 2018 parhaasta klassisen musiikin levystä sekä Sibeliuksen, Kaipaisen ja Tiensuun kvartetoista koostuva arvostelumenestys ”Different Voices” voitti Yleisradion vuoden levy palkinnon vuonna 2016. Kamuksen uusin levy, ”Itämerelle” on sekä EMMA- että YLE:n vuoden levyehdokkana vuonna 2022.

 

Aktiivisena toimijana suomalaisessa musiikkielämässä vaikuttava Kamus perusti mm. syksyllä 2014 Helsinkiin hienon vastaanoton saaneen konserttisarjan TeemaHelsingin, minkä tarkoituksena oli etsiä ja avata uusia konserttitiloja kamarimusiikille. Seuraavana vuonna sai alkunsa kvartetin projekti ”KUULKAA! -kvartetti soi kaikkialla”, missä Kamus halusi esitellä jousikvartetin mahdollisuuksia lisätä helposti klassisen musiikin konserttien tarjontaa ympäri Suomea. Vuodesta 2019 Kamus on ollut tinkimättömän, laajaa kansainvälistä huomiota keräävän Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja sekä on toiminut yli 10 vuotta Kuopion konservatorion residenssikvartettina. Vuosina 2020-2021 Kamus-kvartetti esitti Helsingin Musiikkitalossa, Kuopion Musiikkikeskuksessa sekä Tampere-talossa Ludwig van Beethovenin kaikki jousikvartetot teemallisena kokonaisesityksenä. Ludwig van Beethovenin aikaan, ympäristöön ja korvien väliin konserteissa kuulijoita johdatti Minna Lindgren ja konsertit radioi YLE.

 

Helsingissä vuonna 2002 perustettu Kamus kävi laajat opintonsa kvartettina SibeliusAkatemiassa, Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja Britten-Pears ohjelmassa Englannin Aldeburghissa. Korkeatasoisen koulutus ja useat ainutlaatuiset taitelijat auttoivat kvartettia löytämään oman äänensä. Merkittäviä tapahtumia oli opiskelu musiikin retoriikkaan ja klassismin ajan esityskäytäntöihin keskittyvässä ECMA:ssa, missä musiikin kielen ja rakenteiden läpivalaisu avasi, ja edelleen avaa, uusia näköaloja. George Enescun oppilaana 1900-luvun alkupuolella ollut Hugh Maguire Aldeburghista puolestaan johdatteli kvartettia vanhaan eurooppalaiseen soittotraditioon ja jätti syvällä muusikkoudellaan ja suurella sydämellään pysyvän, kuultavissa olevan jäljen kvartetin musisointiin.

Kamuksen kuva: Maarit Kytöharju

bottom of page