top of page

La 18.6. klo 15 Sahalahden kirkko  

 

Fellow Traveler            

 

 

J.S. Bach (1685-1750): Viulupartita nro 1 h-molli, Sarabande (sov. harpulle)            

 

J.S. Bach (1685-1750): Chaconne sooloviulupartitasta nro 2 d-molli (sov. viululle ja pianolle F. Mendelssohn, versio viululla ja harpulla)    

 

John Adams (1947- ): Fellow Traveler     

 

Robert Schumann (1810-1856):  3 Romanssia (sov. harpulle ja alttoviululle)

 

*******

 

Felix Mendelssohn (1809-1847): Jousikvintetto nro 2 op. 87

 

Katilyne Roels, harppu

Hanna Parviainen, viulu

Kasmir Uusitupa, viulu

Anna Husgafvel, viulu

Jakob Dingstad, alttoviulu

Elina Heikkinen, alttoviulu

Lauri Kankkunen, sello

 

 

On olemassa myös ystäviä, joita emme koskaan tapaa. Ihmisiä jotka tavalla tai toisella seuraavat ja inspirovat meitä läpi elämämme. Hyvin monelle ihmiselle Johann Sebastian Bach on ollut tällainen henkilö, fellow traveler, kanssakulkija. Yksi henkilö, jota saamme kiittää siitä, että Bachin musiikki elää niin voimakkaasti tänäkin päivänä, on Felix Mendelssohn. Hän johti Bachin Matteus-Passion ensimmäistä kertaa säveltäjän kuoleman jälkeen. Kerta oli myös ensimmäinen sitten teoksen ensiesityksen 100 vuotta takaperin. Tästä legendaarisesta esityksestä alkoi Bachin uusi kulta-aika.   

 

Konsertin pääteoksena kuultava Mendelssohnin toinen jousikvintetto oli myös joutua unohduksiin. Säveltäjä ei nimittäin itse sitä halunnut julkaistavan, vaan se julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Mendelssohnin omasta kriittisestä suhtautumisesta huolimatta teosta pidetään tänä päivänä yhtenä hänen myöhäisen kautensa merkittävistä kamarimusiikkiteoksista. 

 

Sahalahden konsertissa sivutaan myös yhtä musiikinhistorian kiehtovimmista ystäväporukoista, johon kuului Clara ja Robert Schumann, Felix ja Fanny Mendelssohn ja Johannes Brahms. Tämä upea säveltäjäjoukko piti yhtä niin taiteellisesti kuin henkilökohtaisessa elämässäänkin. 

bottom of page